Acupunctuur

Acupunctuur is al een eeuwenoude methode die wordt toegepast om blokkades op te heffen, pijn te verminderen, de bloeddoorstroming te verbeteren, organen te “voeden” en te harmoniseren.Door middel van zeer fijne dunne steriele naaldjes worden punten in de huid “geprikkeld”. Soms kan een naaldje gevoeld worden bij het zetten, dat is dan een licht prikje. Daarna volgt meestal een sensatie van tinteling of een soort bliksemschicht. De “Qi” is dan aangeraakt door het naaldje en wordt in beweging gebracht.  Deze Qi stroomt door Meridianen (Jing) die allen verbonden zijn met elkaar en met specifieke organen. Zo kun je per orgaan de betreffende Meridiaan aanprikken  en hiermee de Qi beinvloeden.

Gemiddeld blijven naaldjes 21 minuten op hun plek zitten, maar dit kan variëren van langer tot heel kort (aanprikken).

In de praktijk wordt ook gebruik gemaakt van naaldpleisters. Hierin zit een miniscuul klein naaldje die op een acupunctuurpunt op het lichaam of in het oor kan worden geplaatst. Deze pleisters kunnen een aantal dagen blijven zitten en doen hun werking  nog lange tijd na de behandeling. Daarnaast wordt er bij kleine kinderen (onder de 10 jaar) gebruik gemaakt van non-invasieve naaldtechnieken die als prettig worden ervaren. Shonishin-acupunctuur is een rol/schraap/aandruk methode van de meridianen die veel bij kinderen worden toegepast.

Door de systemen Qi, bloed (Xue), JinYe (vloeistoffen), ZangFu (organen) in relatie tot elkaar te zien kunnen disbalansen  en verstoorde patronen opgespoord worden.

Er zijn diverse methodes binnen de TCM die tot een gedifferentieerde diagnose leiden van verstoorde balans in het lichaam. Hiervoor wordt altijd de Tongdiagnose (kijken naar de tong) en de Polsdiagnose (beide polsen voelen op 3 posities) ingezet.  In combinatie met een uitgebreide anamnese en doelgerichte vragen (de 10+2 diagnostische methode) wordt een gedifferentieerde diagnose gemaakt.In mijn manier van werken, neem ik altijd ook de kennis meer vanuit niet-tcm technieken, omdat deze een adequate aanvulling kunnen  geven in het harmoniseren van het lichaam.

Aanvullende technieken bij Acupunctuur:

Moxa

Moxa is de Chinese naam voor Artemisia Vulgaris, oftewel Bijvoet (Alsem) Kruid. Dit kruid wordt al eeuwenlang samengeperst tot een sigaar of klein kegeltje en dan gebrand boven of op de huid. In onze samenleving wordt met name het branden boven de huid toegepast om snel diepe hitte in een acupunctuurpunt te brengen waardoor dit punt gevoed en verwarmt wordt en Qi sterk in beweging wordt gebracht. In sommige gevallen kan ook een miniscuul klein korreltje moxa op de huid worden gebrand.

Cupping

Cupping betekent het vacuüm trekken van de huid. Hierdoor wordt het bloed in de huid naar de oppervlakte gezogen en kan zogeheten koude of stilstaand bloed  door de huid omhooggetrokken worden.

Cupping geeft wat huidverkleuring die na enkele dagen wegtrekt. Dit kan varieren van lichtroze tot donkerpaars kleuring.

 

 

Guasha

Bij Guasha wordt gebruikt gemaakt van een platte strijksteen  waarmee met of zonder olie over de huid heen wordt geschraapt. Ook bij deze techniek verkleurt de huid in verschillende gradaties.  Bij deze techniek worden meridianen “open” gezet en kan koude of hitte ventileren uit de huid.

 

 

 

Ooracupunctuur

Bij ooracupunctuur wordt gewerkt met het reactieve microsysteem wat weerspiegeld wordt in het oor. Zones die pijnlijk in de oorregio zijn, geven een indicatie voor de pijnlijke zones in het lichaam. Door middel van dunne naaldjes (tijdens de behandeling) en verblijfpleisters worden deze zones geactiveerd en gebalanceerd.

Naalden kunnen tijdens de behandeling worden gecombineerd met lichaamsacupunctuur en worden voor diverse doeleinden gebruikt:Ter kalmering van de geest, bij verslavingsproblematieken, bij pijnklachten, hormonale disbalansen, spijsverteringsklachten, ect.