Craniosacraal- en viscerale manipulaties

Cranio-sacraaltherapie

Cranio-sacraaltherapie is een zachte manuele methode die ontwikkeld is door Dr. Upledger, Osteopaat. Deze arts heeft ontdekt dat ons lichaam naast onze hartslag en ademhaling een eigen biologisch ritme heeft van cerebro-spinale vloeistof (hersenvloeistof die door het ruggemerg stroomt). Het is van wezenlijk belang dat dit eigen ritme gehandhaafd blijft omdat het direct effect heeft op onze vitaliteit, maar ook op onze vegetatieve (automatische) systemen zoals ademhaling, hartslag,bloeddruk spijsvertering. Dit eigen ritme kan van slag raken door virale oorzaak maar ook uitputting en trauma’s (fysiek en geestelijk). Cranio-sacraaltherapie is een zachte manuele methode die dit ritme weer probeert te optimaliseren. In dit proces kan diepe ontspanning ervaring worden, maar ook onbewuste spanningen boven komen drijven. Door de “bewust ervaren spanning” te integreren in het bewustzijn, kan het natuurlijke ritme herstellen. Een ritme dat zijn vrije stroom kan volgen heeft een positief effect op de vitaliteit.

 

Viscerale manipulaties

Viscerale manipulaties zijn technieken uit de osteopathie en verder verfijnd en verdiept door J.P Barral, osteopaat. Uitgangspunt bij viscerale manipulaties is dat alle structuren in het lichaam (botten, bloedvaten, zenuwen en organen) omgeven zijn door vliezen en met elkaar verbonden zijn, als het ware langs elkaar glijden/bewegen. Door diverse redenen (operaties, virale infecties, trauma’s etc. ) kan de beweeglijkheid (motiliteit) van de verschillende structuren (vliezen rondom organen en de organen zelf) beperkt zijn en invloed hebben op andere structuren. Er ontstaan als het ware “trek”of breuklijnen in het lichaam die elders effect kunnen hebben op oppervlakkigere structuren. Zo kan bijvoorbeeld een verminderde beweeglijkheid van de maag of diafragma “ trek” geven door de ribbenkas richting hals en daar een stijve nek, verharde nekspieren en evt. artrose van nekwervels geven.

Door de “trek” in het lichaam op te sporen en daar het lichaam de ruimte te geven te ontspannen en te bewegen, als het ware te “ unwinden”  zoals een opgerold elastiekje , kan de spanning van het gebied en het omliggende gebied opgeheven worden.