Beschermd: Kruiden

Kruidengeneeskunde

Kruidengeneeskunde is de meest toegepaste vorm in China binnen de CCM.  Bij Kruidengeneeskunde gaat men ervan uit dat ziekte en disbalans ontstaan door een disbalans van Hemel en Aarde  (de connectie tussen geest en lichaam) binnen je eigen universum (je lichaam). Oftewel, de organen of meridianen zijn in dysbalans met elkaar door interne of externe oorzaken. Door middel van specifieke kruiden of kruidenformules wordt deze balans hersteld.  De gedachte hierachter is dat kruiden (bloemen, zaden, stengels, blaadjes, wortel, dierextracten/mineralen) alleen kunnen groeien door aardse krachten (aarde) en hemelse krachten (zonlicht, water).  Door inname van kruiden kunnen de organen in ons lichaam zich weer meer harmoniseren met de krachten van de natuur: de balans tussen hemel en aarde (lichaam en geest) wordt hersteld.

Kruiden die afdrijvend zijn, bijvoorbeeld bij verstopping of koude  zijn zeer sterk in hun werking.  Meer voedende en harmoniserende kruiden hebben een zachte veranderende werking. Vergelijk het met een opblaasboot die langzaam een containerschip van koers duurt.  Zou dit door middel van een raket gebeuren dan praat men over medicatie. Kruiden zijn (met de uitzondering van hierboven genoemde kruiden) subtieler van aard.

Ruwe kruiden

In China worden ruwe kruiden standaard voorgeschreven in CCM-ziekenhuizen. Men neemt dan 2 tot 3x daags een aftreksel van het kruidensoepje. Daarnaast worden vele kruiden ook in gerechten gebruikt zoals soepen en congees (rijstpappen) die sterk voedend  en vitaliserend zijn.

Kruiden kun je  zien als een acupunctuur behandeling die je jezelf iedere dag geeft; twee tot driemaal daags worden kruiden ingenomen gedurende een bepaalde periode. Er zijn standaard patentformules van pilletjes, voorgeschreven granulaatformules met op maat gemaakte kruiden en ruwe kruiden.

In mijn praktijk werk ik met patentformules en unieke voorgeschreven kruidenformules. Deze laatste worden via de Natuurapotheek door apothekers samengesteld en naar het huisadres toegezonden.

Steeds meer worden kruidenformules gerangschikt onder voedingssuppletie en komen daardoor niet meer in aanmerking voor vergoedingen.